Testovi mobitela

ASUS PadFone 2

PadFone 2 PadFone 2 PadFone 2 PadFone 2 PadFone 2 PadFone 2 PadFone 2 PadFone 2 PadFone 2 PadFone 2 PadFone 2 PadFone 2
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Dimenzije uređaja (mm) 137,9 x 68,9 x 9
Masa uređaja (g) 135
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 720 x 1280
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 13 megapiksela (4128 x 3096)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 2140
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Dodatno 4,7 inča veličina ekrana, Android OS, v4.0 Ice Cream Sandwich (nadogradivo na Jelly Bean), Qualcomm
Gdje kupiti
Cijena 6.299 kn
Info ASUShttp://www.asus.com/
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

Svakako pogledajte i...


 

Hibrid telefona i tableta
Autor: Ivan Luzar

PadFone 2 se sastoji od pametnog telefona i tableta. Telefon može raditi samostalno, dok tablet nema samostalnu funkciju

Asus PadFone 2 je neobičan spoj mobitela i tableta, koji na prvu pokreće sumnje i nevjerice, no istovremeno i ogroman potencijal. Jedinica, model PadFone je na našem tržištu prošao gotovo pa nezapaženo, no PadFone 2 odličnim specifikacijama zaslužuje zasigurno veći udio od prethodnika. U kojoj je mjeri taj potencijal iskorišten te da li se Asus iskazao u stvaranju Frankenštajnovskog softvera koji ga pogoni, pročitajte u nastavku našeg testa...

http://imgu.mobil.hr/testovi/1364495185.jpg

Sadržaj pakiranja

Asus Padfone 2 nam je došao na test u povećoj tamnoj kutiji u koju bi stao i manji laptop. Sadržaj pakiranja je više manje standardan te se uz uređaj dobiva punjač s USB priključkom i kratkim ne-standardnim USB kabelom (95 cm). Problem ne-standardnog USB priključka ispravlja dodatan kratak kabel koji s jedne strane ima Asusov priključak, a s druge microUSB priključak.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1364495514.jpg

Ergonomija, dizajn i izrada

Dizajnom PadFone 2 ne odskače puno od konkurentnih Android mobitela. Prednjom stranom dominira 4,7 inčni ekran koji pri dnu sadrži kapacitivne navigacijske tipke za nazad, home i multitasking te Asusov logo tik ispod njih. Stražnja stranica je napravljena od čvrste plastike visoke kvalitete s koncentričnim krugovima koji se šire od kamere. Zahvaljujući tim koncentričnim krugovima,

PadFone 2 vrlo dobro leži u ruci i ostavlja dojam solidnosti. Ništa ne pucketa, niti se ne pomiče, u velikom djelu zahvaljujući tome što se stražnja stranica ne može odvojiti od ostatka kućišta. Stranice su obavijene padajućom sivom linijom koja na lijevoj strani ne sadrži ništa, na desnoj pri vrhu tipku za otključavanje/zaključavanje te tipke za reguliranje glasnoće podno nje. Na vrhu nalazimo 3,5 mm audio utor i otvor s ladicom za micro SIM karticu, dok na dnu nalazimo Asusov priključak.

Nedostatak ne-standardnog microUSB priključka Asus pokušava ispraviti dodatnim kratkim kabelom koji s jedne strane sadrži Asusov priključak, a s druge microUSB utor. Takav pristup donekle ublažava taj nedostatak, no to je daleko od praktičnog. Budući da je potrebna veća snaga punjača za punjenje tableta nego mobitela, Asus je napravio vrlo zanimljivo rješenje. Ako se punjač spoji na jednu stranu, onda može puniti tablet, dok na drugoj strani puni mobitel s manjim naponom. Nemoguće je zamijeniti strane jer punjač ne možemo spojiti pogrešno.

PadFone Station je napravljen od vrlo mekanog gumiranog materijala, koji djeluje kao premium materijal. Sam station je otprilike debeo kao i ostali tableti, no na sredini ima izbočenje u kojeg se umeće mobitel. Prethodnik, PadFone 1 primao je mobitel horizontalno te je imao pokrov, dok nasljednik, Padfone 2, prima mobitel vertikalno i nema pokrov. Iako nema pokrov, PadFone 2 u PadFone stationu leži vrlo čvrsto te se ne stječe dojam da će ispasti. Kao najveći problem naveli bismo da je na sredini gdje se umeće PadFone 2, PadFone station dvostruko deblji.

Pri korištenju u vodoravnoj poziciji to ne stvara veći problem, no kada ga se međutim koristi u vertikalnoj poziciji, podosta je nezgrapno za držanje. Nepraktično je i kada tablet odložimo na stol, jer je podosta nestabilan.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1364496711.jpg

Ekran i tipkovnica

Ekran na Padfoneu 2 mjeri 4,7 inča sa Super IPS+ matricom rezolucije 1280x720 piksela koji je vrlo oštar s vrlo dobrim prikazom boja i kutovima gledanja. Zahvaljujući IPS+ tehnologiji crni tonovi su izraženiji nego kod običnih LCD ekrana te bez sumnje možemo reći da se ovdje radi o jednom od boljih LCD ekrana na tržištu. Vidljivost na suncu je zadovoljavajuća, no samo pri najvećoj razini osvjetljenja.

Što se tiče ekrana na PadFone stationu, on je slične rezolucije 1280x800 piksela, no nije IPS+ matrica već „običan“ IPS. Nedostatak IPS+ matrice ne bismo naveli kao preveliki nedostatak, budući da je prikaz vrlo dobar, na razini s ostalim tabletima. Oba ekrana su zaštićena Corning Gorilla staklom čime su otporniji na ogrebotine i zamašćivanje.

Uz standardnu AOSP Android tipkovnicu, predinstalirana dolazi i Asusova tipkovnica koja je podosta interesantna. Dok standardna Androidova tipkovnica ima četiri reda, Asusova ima dodatni peti red koji sadrži brojeve. Kada je jezik namješten na hrvatski, pokazuju se i dijakritički znakovi (č,ć,ž,š,đ) što je praktično u tabletnom modu korištenja, no kada se koristi kao mobitel, tipkovnica je vrlo skučena.

Kombinacija dodatnog reda s brojkama i dijakritički znakovi osiguravaju ne baš najugodnije iskustvo pisanja jer smo podosta griješili. Češće smo koristili standardnu AOSP tipkovnicu nego Asusovu. No, međutim kada smo PadFone koristili kao tablet, Asusova tipkovnica je imala puno više smisla jer je površina puno veća, što povećava točnost pisanja.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1364497222.jpg

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Na prvi pogled, kada se koristi PadFone 2, moglo bi se zaključiti da se radi o standardnoj verziji Androida 4.1.1 koju je Asus začinio svojim programima, no međutim, promjene su puno dublje od površinskih. Asus je napravio hibrid Androida s mobitelskim i tabletnim modom rada, te je omogućio brzu izmjenu istih umetanjem PadFonea 2 u PadFone station. Sama izmjena je gotovo trenutna, s kratkim periodom učitavanja, ovisno o tome da li je pokrenut koji program.

Postoji i mogućnost Asusove brze izmjene sučelja za programe, koju osim par Asusovih programa koji dolaze predinstalirani ne iskorištavaju drugi programi. Oni koji to ne podržavaju zahtijevaju ponovno pokretanje koje pokreće program u tabletnom modu.

Notifikacijski meni koji se dobiva povlačenjem notifikacijske trake dobio je dodatne gumbe za aktivaciju brzih postavki poput WI-FI-ja, Bluetootha, osvjetljenja i drugih. Među njima nalazimo Instant dictionary floating aplikaciju, čijom se aktivacijom pokreće način rada u kojem je moguće dotaknuti bilo koju riječ i odmah u floating okviru dobiti objašnjenje iste. Na žalost, za tu aplikaciju nije dostupan hrvatski jezik, no vrlo dobro može poslužiti za objašnjenje nekog nepoznatog izraza na stranom jeziku.

Sučelje u tabletnom modu ne odstupa previše od novijih Asusovih tabletnih sučelja, s iznimkom dodatne četvrte tipke pored multitaskinga koja pokreće jednu od floating aplikacija. Među njima su tako dostupni kalkulator, rječnik, browser, e-mail, video, kalendar i drugi.

Aplikacije je moguće ograničiti na one koje su samo za tablet ili ih ostaviti da se mogu pokretati i na tabletu i na mobitelu. Ova mogućnost radi vrlo dobro, no osim zatamnjivanja ikone u launcheru i postavljanje ikone u drugu karticu, ne vidimo neki poseban smisao ove funkcije.

Dojam brzine na PadFoneu 2 kada se koristi kao tablet ili kao mobitel je izvrstan. Sve su se aplikacije otvarale vrlo brzo te su učitavanja bila vrlo glatka i bez izbacivanja grešaka. Bez problema smo igrali Real Racing 3, dok smo preko floating browsera streamali filmić s Yotubea.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1364497237.jpg

Imenik, pozivi i društvene mreže

Kao što je i slučaj s većinom Android mobitela, Imenik i Pozivi su uglavnom standardni. Imenik je moguće sinkronizirati s Gmail kontaktima te kontaktima na društvenim mrežama. Kontakte je nadalje moguće podijeliti u grupe i favorite.

Aplikacija za pozive posjeduje smart i speed dial funkcije koje uvelike olakšavaju biranje. Tipke za biranje i prikaz broja su relativno veliki i lako čitljivi.

Kvaliteta poziva je na visokoj razini zahvaljujući dodatnom mikrofonu za smanjenje buke zbog kojeg su nas sugovornici uvijek jasno i glasno čuli.

Kada se poziv prima dok je PadFone 2 u PadFone docku, moguće je i pričati preko tableta! No, ne prislanja se tablet uz uho već se automatski pali speakerfon, ako nije spojena Bluetooth slušalica. Bez problema se može i samo izvaditi PadFone iz stationa bez prekidanja poziva. Gotovo istovremeno se prebacuje iz tablet modea u phone mode.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1364497278.jpg

E-mail i poruke

Gmail aplikacija je u potpunosti ostala Googleova, dok je program za druge mail poslužitelje doživio neznatne promjene. Samo su promijenjene boje kako bi više odgovarale izgledu Asusa te je dodan uobičajeni Asusov mail widget koji nalazimo na ostalim Asusovim tabletima.

Aplikacija za poruke nije doživjela nikakve promjene naspram AOSP verzije, tj. one standardne za Android. Poruke se sortiraju prema primatelju i vremenu primitka, tj. slanja.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1364497298.jpg

Procesor, Memorija

PadFone 2 pogone četverojezgreni Qualcomm Snapdragon S4 Pro Krait (Cortex-A15) takta 1,5 GHz s Adreno 320 grafičkim podsustavom te s 2 GB RAM memorije. Zahvaljujući njima, PadFone 2 bilo da radi kao mobitel ili kao tablet, ima odlične performanse.

Naš testni PadFone 2 bio je opremljen s 32 GB memorije od kojih nam je bilo dostupno nešto više od 25 GB slobodnog prostora. Dostupni su modeli s 16 GB, ali i 64 GB podatkovnog prostora. Memorija nije proširiva memorijskim karticama.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1364497312.jpg

Benchmark test

Asus PadFone 2 testirali smo pomoću benchmarka mobitelom umetnim u PadFone station, ali i kao sami mobitel. U oba slučaja rezultati su bili manje-više isti te je Quadrant PadFoneu dao 7693 boda.
 
Vellamo PadFoneu 2 daje 1721 bod za HTML 5 (vrh ljestvice) i 581 bod za Metal dio testa, svrstavajući se jedno mjesto iznad Samsunga Galaxy S III.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1364497389.jpg

Baterija i trajanje

Bateriju na PadFone 2 testirali smo na tri načina, trećinu vremena smo ga koristili samo kao tablet, trećinu samo kao mobitel, a trećinu smo kombinirali korištenje.

2140 mAh ugrađenih u sam mobitel omogućili su nam cijeli dan autonomije baterije. Sat vremena smo telefonirali, 30 minuta slali poruke preko Whatsappa, a sat vremena slušali glazbu. Na kraju dana, PadFone 2 imao je oko 30% kapaciteta.

PadFone station sa svojih 5000 mAh omogućio nam je da cijeli dan nesmetano koristimo uređaj kao tablet. Kada smo ga koristili kao tablet, pogledali smo film od dva sata s osvjetljenjem na 60%, u 30 minuta prolistali nekoliko digitalnih časopisa i surfali Internetom sat vremena. Preostalo nam je oko 40% kapaciteta na kraju korištenja.

Kombiniranim korištenjem smo PadFoneu 2 na kraju dana priključili punjač s preostalih 50% kapaciteta na mobitelu i 45% na PadFone stationu. Posebna pogodnost PadFone stationa je što u „Inteligentnom modu“ puni PadFone dok ga ne koristimo, ali do otprilike jednake razine koja je u Stationu.

Multimedija, FM radio, glazba

Galerija PadFonea 2 je ona koju nalazimo na standardnoj AOSP verziji Androida. Budući da je vrlo jednostavna i „lagana“ za procesor, učitavanje slika je vrlo brzo. Galerija s lakoćom reproducira Full HD video datoteke u .MPEG4 formatu, no .mkv zahtijeva skidanje drugih video playera s Google Play Storea poput MXplayera ili VLC-a.

Google Play Music je aplikacija zadužena za reproduciranje glazbenih datoteka. Na žalost, kupovanje glazbe preko Play Musica nije dostupno iz Hrvatske. Kvalitetu reprodukcije testirali smo pomoću slušalica koje dolaze u paketu s uređajem. One reproduciraju standardan zvuk, s relativno dobrim basovima i visokom tonovima.

Zvučnik ugrađen u PadFone 2 je relativno tih, no imali smo prilike testirati i puno tiše. Međutim, zvučnik na PadFone stationu je nadprosječno bučan, s odličnim basovima i visokim tonovima. Nedvojbeno, PadFone station je jedan od najbučnijih uređaja koje smo testirali. Odličan Audio Manager sa 6 predložaka za npr. glazbu i video pomaže u suzbijanju šuma i krčenja. Fizički FM radio je ugrađen te kao i ostali zahtjeva priključene slušalice koje služe kao antena.

Fotoaparat i video

Kamera na PadFoneu 2 broji 13 megapiksela s f/2.4 aperaturom i lećom u pet elemenata te se tom brojkom svrstava među kamere ugrađene u flagship mobitele trenutno dostupne na tržištu. 13 megapiksela je dostupno samo u 4:3 modu slikanja dok je u 16:9 dostupno 10 megapiksela. Posebne tipke za kameru nema, no slikati se može pritiskom na tipke za pojačavanje ili smanjivanje glasnoće, što je u svakom slučaju praktičnije nego zumirati, budući da digitalni zoom ionako samo pogoršava sliku.

Sučelje kamere je bogato funkcijama te vrlo intuitivno za korištenje. Sve funkcije su podijeljene u dvije vertikalne trake s obje strane ekrana. Dostupan je i HDR način slikanja koji kombinira dvije slike, jednu s naglašenim svijetlim tonovima i drugu s naglašenim tamnijim tonovima u jednu kombiniranu. Rezultati HDR slikanja nisu na razini na kojoj bismo ih rado vidjeli, preklapanja nisu toliko precizna kolika bi trebala biti pa su rezultati nešto skromniji. Od ostalih naprednijih funkcija dostupna je sve češća detekcija lica i smijeha, panorama, burst (do 100 slika za redom), mod za "proljepšavanje" te trenutno slikanje zahvaljujući zero-lag shutteru.

Pri normalnom slikanju bez HDR-a i dodatnih funkcija primijetili smo da su slike nešto bolje kvalitete kada se slika s 10 megapiksela nego s punih 13. Kada smo slikali s 13 megapiksela, šum je bio nešto izraženiji te su kontrasti boja nešto slabiji. Slikanjem s 10 megapiksela, kvaliteta slike se osjetno poboljšava, kontrast je nešto bolji te je šum daleko manji. LED osvjetljenje kamere je prosječno te dovoljno samo za osvjetljavanje objekata u neposrednoj blizini od 2-3 metra.

Video je moguće snimati u punoj 1080p rezoluciji s 30 fps, dok je sa 720p rezolucijom moguće snimanje do čak 60 fps. U oba slučaja, video je bio vrlo dobar, s malo izduživanja objekata u pokretu. Prilagođavanje svjetlosnim uvjetima je također bilo relativno brzo, na razini s konkurencijom.

Kameru za videopozive posjeduju i mobitel i tablet. Kamera na mobitelu broj 1,3 megapiksela, dok ona na tabletu 1 megapiksel. Obje su fiksiranog fokusa i nude sličnu kvalitetu, no kamera ugrađena u mobitel je nešto bolja, što je prava šteta jer je ugodnije koristiti tablet za videopozive te bismo na tabletu preferirali kameru iste, ako ne i bolje kvalitete nego na mobitelu.

Fotografirano s Asus Padfone 2: 

 

Povezivost i Internet pretraživač

PadFone 2 uz standardne 3G i HSDPA+ načine povezivanja na mobilne mreže posjeduje i 4G tj. LTE standard koji omogućuje download do 100 Mbps. Primijetili smo veće trošenje baterije s upaljenim 4G, koji smo ionako rjeđe hvatali zbog relativno slabe pokrivenosti pa smo češće koristili HSDPA+. Također su prisutni WLAN a/b/g/n, vrlo štedljivi Bluetooth 4.0 i NFC.

Uz standardni Androidov pretraživač nalazimo i Googleov Chrome. Oba programa rade brzo te nismo primijetili nikakve pogreške pri otvaranju stranica. Mali problemi su se jedino javljali kada je na web stranicama bio prisutan flash sadržaj, no nakon zanemarivog zamrzavanja, mogli smo nesmetano nastaviti surfati.

Navigacija

Google Karte i Google Navigacija su predinstalirane na PadFone 2, no glasovno navođenje putem Google Navigacije ne radi na području Hrvatske. Navigacije s glasovnim navođenjem mogu se pronaći na Google Play Storeu, kao npr. domaći Mireo Don't Panic (7 dana besplatno, karta Hrvatske 7,99 €). Dodatna preciznost navigacije je dodana podrškom za GLONASS satelite te smo svoju poziciju učitali vrlo brzo i točno.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1364497523.jpg

Uredski paket

Predinstalirana na PadFone 2 dolazi full verzija Polaris Officea 4.0 koja omogućuje ne samo čitanje, već i stvaranje datoteka. Polaris Office nam, kao i obično, nije radio nikakve probleme te je njegovo korištenje i broj funkcija vrlo dobar.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1364497541.jpg

Organizator i alarm

Uz Googleov kalendar nalazimo i Asusov Watch Calendar koji u jednostavnom sučelju prikazuje unose u kalendar na određeni datum. Za razliku od Googleovog kalendara, Asusov prikazuje odmah sljedeće unose, a ne cijeli mjesečni kalendar s oznakama na datumima s unosima.

Aplikacije i igre

PadFone 2 dolazi s mnoštvom predinstaliranih aplikacija koje u najvećem broju dolaze od samog Asusa. Tako nalazimo Asus Webstorage (s 50 GB cloud prostora na 2 godine), Story, Studio, Applocker, PinPal i Instant dictionary. Također je predinstaliran Zinio namijenjen za kupnju digitalnih časopisa i Amazon Kindle za kupnju i čitanje e-knjiga.

Treba spomenuti da je još uvijek broj Android aplikacija prilagođenih za tablete podosta ograničen. Aplikacije za mobitele se razvlače do DPI-ja karakterističnog za tablete te se time vrlo lako mogu desiti greške u prikazu ili općenita nezgrapnost aplikacije.

Cijena za Asus Padfone 2

Asus PadFone 2 košta 6.299 kuna, to je cijena za PadFone 2 u kombinaciji s Padfone Stationom. Moguća je i kupnja samog telefona, koji košta 4.299 kuna. Cijena nam se ne čini pretjerana, pogotovo kada se uzme u obzir da se radi o mobitelu vrhunskih specifikacija s mogućnošću pretvaranja u tablet.

Cool faktor

Definitivno najveći cool faktor je da se mobitel vrlo lako može pretvoriti u tablet.

Zaključak

Padfone 2 nudi vrlo zanimljiv spoj dva slična, ali različita svijeta. U jednom paketu se dobiju mobitel i tablet, što je naravno kao mnogo stvari, dvosjekli mač. Vrlo je praktično imati sve podatke na jednom mjestu, ne razmišljajući da li je neki .pdf na mobitelu ili tabletu, no opet, to može biti i nedostatak ako se pohrani film od 1,5 GB koji uzima previše prostora.

Dva zasebna uređaja ovih performansi zasigurno bi znatno premašili cijenu ovog kompleta, pa se ova kombinacija računajući na cijenu čini vrlo atraktivnom. Asus je odlično odradio softverski dio posla pa je korištenje PadFonea 2 pravo zadovoljstvo. Gledajući PadFone 2 kao sami mobitel, a ne kao kombinaciju mobitela i tableta, također se može reći da nas nije previše razočarao. Performanse su pri samom vrhu ponude, dok je cijena i dalje vrlo atraktivna. Moglo bi se reći da dobivamo iste performanse i dijelove koje drugi proizvođači naplaćuju i do 20% više.


Plus

+ Brz rad
+ Ekran
+ Fleksibilnost


Minus

- Ne-standardni priključak
- Nema microSD utor
- Neizmjenjiva baterija

Konkurencija

LG Nexus 4Nexus 4 i PadFone 2 dijele isti čipset i gotovo identične specifikacije, no glavni adut su mu direktni updatei iz Googlea. PadFone 2 nudi više podatkovnog prostora za manju cijenu, no Nexus ima atraktivniji dizajn. Nexus 4 je dostupan u Vipnetu po cijeni od 4.499 kuna.

Samsung Galaxy Note IINote 2 je vođen sličnom idejom spajanja tableta i mobitela u jedan uređaj, no potpuno druge koncepcije. Note 2 spaja najbolje iz dva svijeta, mobilnost i velik ekran u jedan uređaj - phablet, no ponekad je ipak prevelik. PadFone 2 je praktičniji jer kada treba biti mobitel, manji je i jednostavniji je za korištenje, no PadFone station treba nositi sa sobom kada treba biti tablet. Specifikacije su slične, 2 GB RAM, Quad Core procesor, no memoriju Notea II je moguće proširiti microSD karticama. Note II je dostupan po cijeni od 5.499 kuna.

 

 

 

Komentari

daniel

20. lipnja 2013 - 14:37 Prijavi neprimjeren komentar

:)

lol

05. svibnja 2013 - 10:30 Prijavi neprimjeren komentar

tablet sa androidom ili ios-om je jedinstvena prilika za ljubitelje citanja novina dok kenjaju. jedini problem koji pritom moze nastati je nestanak toaletnog papira

Odgovori